Νέος, ετοιμόλογος και δραστήριος, ο Ορέστης Μάτσας κατέρχεται στις Βουλευτικές Εκλογές με το Κίνημα Οικολόγων διεκδικώντας μια θέση στη Βουλή στην Επαρχία της Πάφου.

Πείτε μας λίγα λόγια για σας.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πάφο. Είμαι 28 χρονών. Σπούδασα ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τώρα κάνω το διδακτορικό μου στην μηχανική περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Παράλληλα, εργάζομαι σε έναν μη κυβερνητικό, περιβαλλοντικό οργανισμό ως λειτουργός. Στις ερχόμενες εκλογές, είμαι υποψήφιος στην επαρχία μου, την Πάφο, με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Γιατί επέλεξες να είσαι υποψήφιος σε αυτή τη συγκεκριμένη συγκυρία;

Οφείλω ένα ευχαριστώ στον πρόεδρο Αναστασιάδη, καθώς η διακυβέρνησή του με ταρακούνησε πολύ παραπάνω απ’ ότι περίμενα. Πάντοτε ενδιαφερόμουν για την πολιτική, καθώς από πολύ νωρίς συνειδητοποίησα πως αφορά τόσο εμένα, όσο και τους γύρω μου. Η διακυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη, όμως, με έκανε ακόμα πιο ενεργό πολίτη, καθώς αντιλήφθηκα πως ο ίδιος εξελίσσεται σε έναν πολύ επικίνδυνο άνθρωπο για τη χώρα μας. Κουράστηκα η Κύπρος να χαρακτηρίζεται ως το μεγάλο πλυντήριο της Ευρώπης ή ως η ευρωπαϊκή πύλη εισόδου διάφορων «λουλουδιών» του παγκόσμιου οικονομικού εγκλήματος. Λυπάμαι αφάνταστα που το κράτος μας δεν έχει ακόμα θωρακιστεί θεσμικά, με ένα αξιοπρεπές σύστημα ελέγχου των εξουσιών, ώστε να αποτρέψει την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα: το να κάνει δηλαδή ο καθένας ό,τι θέλει, δίχως επιπτώσεις και εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος και της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η ανομία έχει καταντήσει κανονικότητα. Δεν κατεβαίνω υποψήφιος επειδή έχω κάποιο μαγικό ραβδί. Αλλά είμαι ειλικρινής ως προς τις προθέσεις μου απέναντι στους συμπολίτες μου, στο ποια πλευρά στέκομαι και ποια πλευρά θέλω να προωθήσω. Αυτήν του ελέγχου στη Βουλή, αυτήν της ανάδειξης των παρατυπιών, αυτήν της Διαφάνειας.

Κύριε Μάτσα, για να σας γνωρίσουμε καλύτερα, ποια είναι η άποψή σας για την επιδιωκόμενη μορφή λύσης του κυπριακού, τη ΔΔΟ;

Στην Κύπρο μιλάμε συχνά για το περιτύλιγμα και την επιφάνεια, αλλά όχι για την ουσία. Δεν θα κληθούμε ως πολίτες να αποφασίσουμε το αν μας αρέσει ο τίτλος που θα έχει η λύση, αλλά για το αν το περιεχόμενό της θα είναι ορθό. Θεωρώ δυσάρεστο το γεγονός πως συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα έχουν χτίσει την πολιτική τους καριέρα πάνω στο Κυπριακό. Και εξακολουθούν να το κάνουν. Όπως εξίσου δυσάρεστο, είναι εκείνοι που εκμεταλλεύτηκαν το Σύνταγμα έκτακτης ανάγκης προκειμένου να πλουτίσουν, εκμεταλλευόμενοι τα κενά της ελλιπούς νομοθεσίας μας, λόγω της μη επίλυσης. Ας είμαστε ειλικρινείς. Άνθρωποι που περισσότερο αποτέλεσαν μέρος του προβλήματος, παρά της λύσης του Κυπριακού, είναι σχεδόν γελοίο να μας κουνούν σήμερα το δάχτυλο. Σε ό,τι αφορά την ουσία, είμαι υπέρ κάθε οργανωμένης και καλά προσανατολισμένης κυβερνητικής προσπάθειας για διάλογο και διαπραγμάτευση για το εθνικό μας ζήτημα. Οι έως σήμερα διαπραγματεύσεις, έχουν γίνει στο πλαίσιο της ΔΔΟ, συνεπώς, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προδιαγραφές, αυτήν θεωρώ και ως βάση με την μεγαλύτερη προοπτική για λύση για το κυπριακό πρόβλημα. Στο τέλος όμως θα κληθούμε να αποφασίσουμε για το τελικό αποτέλεσμα. Και είμαι αισιόδοξος, πως την επόμενη ημέρα, και στο Κίνημα Οικολόγων θα ανοίξει ένας έντιμος και ειλικρινής διάλογος για τον καλύτερο επαναπροσδιορισμό της θέσης μας επί του Κυπριακού. Αυτό αρμόζει σε κάθε σύγχρονο και ζωντανό πολιτικό χώρο, που έχει αποδείξει πως δεν παραμένει στάσιμος.

Είστε ένας νέος άνθρωπος. Για ποιους λόγους οι νέοι απέχουν από τις εκλογές και γιατί πρέπει να συμμετέχουν αυτή τη φορά ψηφίζοντάς σας;

Πρέπει να ψηφίσουμε διότι δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πενήντα έξι άνθρωποι θα εκπροσωπήσουν το σύνολο της κοινωνίας μας στην επόμενη Βουλή. Δεν έχει σημασία αν αυτούς τους πενήντα έξι τους ψηφίσουν εκατό άτομα ή εκατό χιλιάδες. Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία, όλοι μας, να ψηφίσουμε αυτήν την Κυριακή. Και ιδιαίτερα οι μικρότερες ηλικίες, που είναι απαραίτητο να συνδιαμορφώσουν και εκείνοι την πολιτική ατζέντα της επόμενης ημέρας. Σήμερα, είμαστε αντιμέτωποι με ένα μεγάλο ρεύμα αποχής από τους νέους, καθώς το πολιτικό σύστημα και τα πολιτικά πρόσωπα που καθημερινά βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας, έχουν αποτύχει να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον. Έχουν αποτύχει στο να προωθήσουν σύγχρονες και προοδευτικές πολιτικές. Έχουν αποτύχει στο να μην καταντήσουν κομμάτι της διαφθοράς. Σε ό,τι με αφορά, είναι προσωπική μου προτεραιότητα τόσο μία ανανεωμένη στεγαστική πολιτική, όσο και η μεγαλύτερη κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Και τα δύο, κατά την άποψή μου, αφορούν ιδιαίτερα τους ανθρώπους της ηλικίας μου.

Γιατί επιλέξατε να είσαστε υποψήφιος των Οικολόγων;

Μία πολιτική δύναμη οφείλει να είναι πραγματικά σύγχρονη και προοδευτική. Πρέπει να ασκεί ουσιαστική πολιτική, προωθώντας προτάσεις νόμου, ασκώντας έλεγχο στα κυβερνητικά πεπραγμένα, αναδεικνύοντας παραλείψεις και ατασθαλίες του πολιτικού συστήματος. Και τέλος, απαραίτητη προϋπόθεση, είναι να μην έχει αποτελέσει ποτέ μέρος της διαπλοκής στην χώρα μας. Αυτά συμπυκνώνει εν συντομία το Κίνημα Οικολόγων. Και αυτά αποδεικνύει η επιτυχημένη 25ετής πορεία του στην Κύπρο και πολύ περισσότερο τα πράγματα που πέτυχε για το περιβάλλον, τα ζώα, τον άνθρωπο, την κοινωνία, τη διαφάνεια.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κύπριος πολίτης σήμερα ποιες ενέργειες θα κάνατε για την επίλυσή τους σε περίπτωση εκλογής σας;
Μακάρι να ήταν μόνο δύο τα πολύ σημαντικά. Παρόλα αυτά, οι δύο άμεσες προτεραιότητες αποτελούν η ανάκαμψη από την πανδημία και η προώθηση του κράτους δικαίου. Για το πρώτο, πρέπει να προωθήσουμε πολιτικές που θα ανακουφίσουν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν από εδώ και πέρα. Πρέπει επίσης να προτείνουμε πολιτικές, οι οποίες θα ανακατανέμουν τα βάρη, μεταφέροντας τα από χαμηλόμισθους εργαζομένους και χαμηλοσυνταξιούχους προς τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και τα πρόσωπα με πολύ μεγάλο πλούτο. Σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου, είναι ώρα να συνειδητοποιήσουμε πως η διαφθορά αποτελεί βαρίδι που μας κρατά πίσω. Ηθικά, πολιτικά, εθνικά. Και είναι καιρός να αρχίσουμε να ξεριζώνουμε τα ζιζάνιά της, ένα προς ένα. Θεσμοθετώντας το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών και αλλάζοντας τον τρόπο που ελέγχεται το πόθεν έσχες. Καταργώντας τις ανώνυμες εισφορές σε κόμματα και μειώνοντας κατά 60% το ανώτατο όριο των επώνυμων εισφορών. Ιδρύοντας μια Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, ώστε να ξέρουμε επιτέλους τι, πότε και πόσο πληρώνουμε τον κάθε ιδιώτη. Ενισχύοντας την ηλεκτρονική δικαιοσύνη και το δικαστικό προσωπικό.

Είσαστε υποψήφιος σε μια επαρχία, η οποία αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα αλλά και προκλήσεις. Ποιο το δικό σας όραμα για την πόλη και την επαρχία σας;

Φαντάζομαι την επαρχία και την πόλη μου ως έναν κόμβο ιστορίας και μοντερνισμού. Εκεί όπου το παραδοσιακό θα συναντά το σύγχρονο. Έναν χώρο όπου θα αναδεικνύει την πολιτιστική του κληρονομιά, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελεί μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή πόλη. Έναν τόπο με καθαρό περιβάλλον και ποιοτικό αέρα. Μία περιοχή, όπου θα είναι προσβάσιμη στους ΑΜΕΑ. Ένα σημείο, όπου ο πολιτισμός και ο αθλητισμός θα ανθούν και θα μπορεί να φιλοξενεί ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις και εκδηλώσεις. Μια πόλη όπου οι κάτοικοί της θα είναι υπερήφανοι που αποτελούν κομμάτι της.

Πέραν από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες υπάρχουν πάντα κάποια λιγότερο σημαντικά και καθημερινά θέματα, τα οποία όμως και πάλι θα πρέπει να υπάρχουν στο πλάνο κάθε πολιτικού. Θα μπορούσες να μας αναφέρεις ποιο θα έβαζες εσύ, στη δική σου λίστα, ως προτεραιότητα για υλοποίηση;

Είναι τα προβλήματα του Αύριο. Αυτά, που δεν έχουμε την ευχέρεια να τα αποφύγουμε. Κάποια στιγμή θα τα βρούμε μπροστά μας. Είτε σε έναν μήνα, είτε σε πέντε χρόνια. Ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η ελλιπής χρηματοδότηση της χώρας μας στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, η αδιαφορία της κυβέρνησης προς τους ανθρώπους που εργάζονται στον Πολιτισμό, η προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ, η παιδική φτώχεια που μαστίζει την χώρα μας. Αυτά δεν είναι λιγότερο σημαντικά προβλήματα. Το αντίθετο. Αφορούν την κοινωνική συνοχή, που είναι απαραίτητο στοιχείο κάθε κράτους που στόχο έχει να ευημερεί και να βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών του.

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα aftodioikisi.com.cy

Κατηγορίες: Συνέντευξη

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *