Ο Ορέστης Μάτσας είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τα τελευταία χρόνια αποτελούσε μέλος σε εθελοντικές οργανώσεις και οργανισμούς της κοινωνίας των πολιτών, ενώ μετείχε ενεργά σε πρωτοβουλίες δεντροφυτεύσεων στην Κύπρο. Σήμερα εργάζεται σε περιβαλλοντική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση και παράλληλα εκπονεί το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Μιλώντας στους ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ δηλώνει ότι ως πολίτης τον ενοχλούσαν πράγματα τα οποία γίνονταν αλλά και πράγματα τα οποία δεν γίνονταν γι’ αυτό και κατέρχεται υποψήφιος βουλευτής με το Κίνημα Οικολόγων στην Πάφο.

Πιο συγκεκριμένα ο κος Μάτσας αναφέρει ότι είχε το προνόμιο να ενημερώνεται και να μελετά τα πολιτικά της Κύπρου πριν από το σκάνδαλο του Al Jazeera: «παρατηρούσα το φαινόμενο της διαφθοράς και της διαπλοκής να υπάρχει, παρεμβάσεις σε ανεξάρτητες Αρχές, σκάνδαλα να θάβονται, να υποτιμούνται και η αξιοπρέπεια της χώρας να εξευτελίζεται διεθνώς πριν το ντοκιμαντέρ του AJazeera. Επίσης υπήρχαν πάρα πολλές εκθέσεις της ΕΕ και διαφόρων άλλων Οργανισμών και Θεσμών που έκαναν λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες στο πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων αλλά και σε άλλα ζητήματα». Επιπρόσθετα, αναφέρεται και στα ζητήματα τα οποία δεν γίνονταν όπως το ζήτημα της διαφάνειας, η ισχυροποίηση και η ανεξαρτητοποίηση των Θεσμών. «Από το δικό μου κριτήριο η προτεραιότητα στα Περιβαλλοντικά κριτήρια και στα ζητήματα υγείας ενάντια στο ιδιωτικό κέρδος, έβλεπα μια συστηματική προτίμηση από την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία στο ιδιωτικό κέρδος εις βάρος του Περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας», σημειώνει. Παράλληλα, προσθέτει ότι δεν γίνονταν πράγματα σε θέματα που απασχολούν τους νέους, το υψηλό κστος ζωής, τα εργασιακά δικαιώματα. Επίσης, στον απόηχο της πανδημίας είδαμε τα προβλήματα της χαμηλής  στήριξης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε αυτοεργοδοτούμενους, στους χαμηλοσυνταξιούχους. «Όλα αυτά συγκεντρωτικά ήταν οι λόγοι που με ώθησαν στο να λάβω την απόφασή μου», σχολιάζει.

Επιπρόσθετα ο κος Μάτσας αναφέρει ότι ως πολίτης δραστηριοποιείτο και προηγουμένως, «αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι εύκολη η απόφαση που έλαβα όπως επίσης αντιλαμβάνομαι τη διαφορά του να συμμετέχεις στις δράσεις της πόλης σου μέσα από δενδροφυτεύσεις, καθαρισμούς παραλιών κλπ. και τη διαφορά του να νομοθετείς», εξηγεί αλλά θεωρεί ότι η Πολιτική συμπεριλαμβάνει όλες αυτές τις διαδικασίες και ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από τη βάση, δηλαδή από την Κοινωνία των Πολιτών.

Κληθείς να σχολιάσει την απαξίωση των πολιτών προς την πολιτική αναφέρει ότι απαξίωση είναι αμφίδρομη. Και ο λόγος που οι πολίτες απαξιώνουν την Πολιτική είναι γιατί εκλαμβάνουν την αδιαφορία ως προς τα αιτήματά τους. Πιο συγκεκριμένα εξηγεί ότι υπάρχει «ασυνέπεια λόγων και έργων και θεωρώ ότι είναι μια σχέση η οποία περνά τα τελευταία χρόνια κρίση, αλλά δεν μπορεί να ανανεωθεί αν δεν ανανεωθούν τα πρόσωπα και αν δεν γίνει μια προσπάθεια και από τις δύο πλευρές για μεγαλύτερη ειλικρίνεια και για αμφίδρομη ενημέρωση», σημειώνει, εξηγώντας ότι «οι πολίτες  έχασαν την επαφή τους με τις αποφάσεις που λαμβάνονται γιατί δεν ενημερώνονται επαρκώς και με τη σειρά τους οι πολιτικοί εκμεταλλευόμενοι την ελλιπή ενημέρωση των πολιτών έχουν την ασυνέπεια στα έργα και στις πράξεις, κι αυτό μας έφερε στη σημερινή απαξίωση της Πολιτικής».

Παράλληλα αναφέρει ότι η  σημερινή κατάσταση ότι είναι πάρα πολύ κομβική και κρίσιμη «γιατί τροφοδοτήθηκε περισσότερο το αίσθημα που είχαν οι πολίτες για τη αδιαφάνεια και τη διαπλοκή που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια. Το ζητούμενο -και για εμένα προσωπικά αλλά και για όλον τον Δημοκρατικό κόσμο- θα πρέπει να είναι να πειστούν οι πολίτες και να αντιληφθούν ότι απέχοντας από την Πολιτική, από την εκλογική διαδικασία και απαξιώνοντας το ιερό δικαίωμα του εκλέγειν που έχουν τιμωρούν τους εαυτούς τους και όχι τους πολιτικούς και τα πολιτικά κόμματα», σημειώνοντας ότι με την αποχή ευνοούνται οι πολιτικές δυνάμεις που αποφεύγουν τον έλεγχο την κριτική, την ενημέρωση και όχι οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις. «Το ζήτημα είναι είτε πάει στην κάλπη κάποιος πολίτης είτε δεν πάει, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, επομένως έχεις μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Πολιτική σκηνή όταν δώσεις την άποψη σου για το ποιος θέλεις να σε εκπροσωπεί παρά όταν δεν τη δώσεις», υπογραμμίζει.

Προτεραιότητα του κου Μάτσα αυτή τη χρονική περίοδο είναι η ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία και όπως εξηγεί να στηριχθεί η ραχοκοκαλιά της Οικονομίας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αυτοεργοδοτούμενοι -οι οποίοι τον τελευταίο χρόνο έχουν καταστραφεί. Υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια και ευρωπαϊκά προγράμματα, οικονομικά πακέτα τα οποία έχουν απελευθερωθεί γι’ αυτόν τον λόγο και πρέπει ν’ αξιοποιηθούν σωστά», αναφέρει, τονίζοντας πως δεδομένων των χρηματοδοτήσεων αυτών είναι μια πολύ καλή ευκαιρία η ανάκαμψη που θα έρθει να είναι βασισμένη πάνω σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, πάνω στην πράσινη ανάπτυξη, στην έρευνα, στην καινοτομία, σε πρακτικές οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια φάνταζαν δευτερεύουσες ή ήταν πολυτέλεια και κανένας δεν έδινε σημασία. «Από ότι φαίνεται είναι το μέλλον και αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούμε, είναι καλό να πρωτοπορήσουμε και να μην είμαστε για ακόμη μια φορά στην ουρά της Ευρώπης σε ότι αφορά αυτά τα ζητήματα. Επίσης ζητήματα που με απασχολούν προσωπικά και ένα μεγάλο μέρος της γενιάς μας είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία, οι κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν κατοχυρωθεί, η αξιοπρεπείς στέγαση -έχουμε πολύ ψηλά ενοίκια», αναφέρει.

Επιπρόσθετα, τονίζει πως μια από τις πρώτες προτάσεις που θέλει να θέσω είναι η θεσμοθέτηση του στόχου για κλιματική ουδετερότητα, «ένας στόχος ο οποίος είναι ο πυρήνας της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας που θα κληθούμε τα επόμενα χρόνια να ενσωματώσουμε στο Κυπριακό Δίκαιο  και αυτός ο στόχος θα υποχρεώνει τα Κράτη Μέλη της ΕΕ μέχρι το 2050 να είναι κλιματικά ουδέτερα. Τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να ισοσκελίσουν τις εκπομπές με την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα και των αερίων του θερμοκηπίου ευρύτερα, επομένως, θα ήταν ευχής έργο η Κύπρος να ήταν μια από τις πρώτες χώρες που θα θεσμοθετήσει αυτόν τον στόχο γιατί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ενσωματώνει μια σειρά από πολιτικές που επηρεάζουν την Οικονομία και την Κοινωνία και στοχεύουν σε μια δίκαιη ανάπτυξη, δηλαδή σε επίπεδο Κρατών και Κοινωνίας να μην διαχωρίζει ανθρώπους και χώρες μεταξύ τους ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες ή άλλα κριτήρια».

Αναφερόμενος στον ρόλο των βουλευτών, ο κος Μάτσας θεωρεί ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθεί το ασυμβίβαστο των Βουλευτών, «να μην υπάρχει το φαινόμενο που παρατηρούμε σήμερα όπου ένας βουλευτής εκλέγεται, τιμάται με τη ψήφο του λαού και κάνει τη «δουλειά του βουλευτή», συνεχίζει δηλαδή να διατηρεί την επιχείρησή του ή την προηγούμενη επαγγελματική του ιδιότητα  μη αξιοποιώντας 100% τη δυνατότητα και την εμπιστοσύνη που του έδωσε ο λαός για να μπορεί να νομοθετεί».

«Τα παραδοσιακά κόμματα δεν μπορούν να φέρουν την αλλαγή που ζητά ο κάθε πολίτης αυτή τη στιγμή», υποστηρίζει ο κος Μάτσας σημειώνοντας πως ο λόγος είναι γιατί «έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει σε αυτά που έχουν υποσχεθεί και οι ιδέες τους είναι παρωχημένες και βασισμένες πάνω σε ξεπερασμένες πρακτικές. Μπορεί να υπόσχονται συνεχώς νέα πράγματα αλλά είναι καθαρά για λόγους εντυπωσιασμού», σημειώνει, προσθέτοντας ότι η χώρα μας θα έπρεπε και μπορεί ν’ αποτελέσει ένα προοδευτικό και σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος πάνω σε αξίες στις οποίες πρεσβεύει το Κίνημα Οικολόγων εδώ και 25 χρόνια. «Οι πολιτικές που προωθούνται μέσα από την ΕΕ είναι πολιτικές πράσινης ανάπτυξης και είναι πολιτικές στις οποίες το Κίνημα στο οποίο συμμετέχω εκπροσωπεί και προωθεί εδώ και αρκετά χρόνια επομένως δεν θυμηθήκαμε σήμερα να μιλήσουμε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για βιώσιμη κινητικότητα, για ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, για προστασία των ζώων και βιοποικιλότητας. Είναι πράγματα για τα οποία μιλούμε εδώ και πολύ καιρό και προσθέτει στην αξιοπιστία μας», τονίζει.

Καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι ένα σύγχρονο και προοδευτικό πράσινο κόμμα, οι Οικολόγοι και οι Πράσινοι -δυστυχώς- στην Κύπρο και στη συνείδηση των περισσότερων πολιτών είναι ταυτισμένοι με τα Περιβαλλοντικά «ενώ στην πραγματικότητα έχουν θέσεις για τα πάντα, ακριβώς, γιατί τα πάντα συνδέονται μεταξύ τους δηλαδή τα κοινωνικά ζητήματα, η Υγεία, τα Οικονομικά ζητήματα, η πράσινη ανάπτυξη, οι πράσινες θέσεις εργασίας είναι αλληλένδετα και συνδέονται με την προστασία του Περιβάλλοντος και της Οικολογίας ευρύτερα. Επομένως πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι δεν ασχολούμαστε μόνο με ζητήματα Περιβάλλοντος αλλά έχουμε θέσεις και για όλα τα υπόλοιπα και επιδίωξη μας όλα αυτά να βρίσκονται σε αρμονία».  

Δημοσιεύτηκε στο protagonistes.com.cy

Κατηγορίες: Συνέντευξη

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *