Η Κύπρος δεν είναι μονάχα οι πόλεις της. Είναι και οι κοινότητές της. Τα μέρη των παιδικών μας αναμνήσεων, τα γραφικά σπίτια των παππούδων και των γιαγιάδων μας. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να παραβλέπουμε τα χωριά μας.

Πρέπει να αποτελούν μέρος της συλλογικής προσπάθειας, αν θέλουμε πράγματι να βελτιώσουμε το επίπεδο διαβίωσης. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των κατοίκων των κοινοτήτων είναι η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, η Κύπρος διαθέτει έναν σχετικά μικρό αριθμό δημόσιων νοσηλευτηρίων και νοσοκομείων. Στην επαρχία της Πάφου, οι ανάγκες των συμπολιτών μας εξυπηρετούνται κυρίως από τα νοσοκομεία Πάφου και Πόλεως Χρυσοχούς.

Αυτό που χρειαζόμαστε, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα κενά και οι παραλείψεις στο σύστημα υγείας, είναι ένα νέο, καινοτόμο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό, με το όνομα «Στήριξη στο Σπίτι», αποτελεί προσωπική μου προτεραιότητα, την οποία, σε περίπτωση εκλογής μου, σκοπεύω να προωθήσω και να στηρίξω στην επόμενη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το «Στήριξη στο Σπίτι» θα αποτελεί ένα καλά οργανωμένο σχέδιο προγραμματισμένων επισκέψεων ιατρών, νοσηλευτών και κοινωνικών λειτουργών σε κατοίκους των κοινοτήτων της Κύπρου, οι οποίοι αδυνατούν λόγω ηλικίας ή προβλήματος υγείας να μεταβούν στα ιατρικά κέντρα και νοσοκομεία των αστικών κέντρων. Οι επισκέψεις αυτές, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία, θα στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας, καθώς και ατόμων με κινητικά ή άλλα ειδικά προβλήματα.

Υπέρτατος σκοπός του προγράμματος αυτού, θα είναι η επίτευξη μιας ασφαλούς και αξιοπρεπούς αυτόνομης διαβίωσης των κατοίκων των κοινοτήτων. Η υγεία αποτελεί υπέρτατο αγαθό. Η πανδημία μας δίδαξε σημαντικά μαθήματα. Γι’ αυτό και πρέπει να εργαστούμε εντατικά, ώστε να ενισχύσουμε αποτελεσματικά τις δομές και το σύστημα υγείας στην χώρα μας. Διότι στην τελική, τα προβλήματα των κοινοτήτων είναι και προβλήματα της χώρας.

Δημοσιεύτηκε στο pafoslive

Κατηγορίες: Υγεία

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *