Τον Αρχιεπίσκοπο δεν τον φτιάξαμε παρέα. Είναι δικό σου δημιούργημα. Κι ας προσποιείσαι σήμερα πως θύμωσες για το διατηρητέο, το έριξε με την ευχή σου. Δεν έκανε κάτι περισσότερο από αυτό που τον έμαθες να κάνει εδώ και δεκαετίες. Αργυρώνητη ηθική, μισάνθρωπες αντιλήψεις και άκρατη αυθαιρεσία. Κινούμενος πάντα, ως έτερο κράτος, μέσα σε ένα κράτος που, όταν δεν τον σιγοντάρει, τον παρακολουθεί αποχαυνωμένο. Θες να θυμηθούμε; Ας θυμηθούμε λοιπόν.

Όταν έβριζε θεούς και δαίμονες, τη δεκαετία του 90’, επειδή τον εμπόδιζαν να υλοποιήσει αναπτύξεις στον Ακάμα, δε μίλησες. Ούτε μετά, που σήκωσε την άμμο από την παραλία της Τοξεύτρας για να κάνει γήπεδα γκολφ, είπες κάτι.

Όταν έδινε τα πρώτα ομοφοβικά του δείγματα, το 2000, που συγκαλούσε Μείζονα Σύνοδο στη παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας για να «κατηγορήσει» τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, πως είναι ομοφυλόφιλος, κοιτούσες απ’ την άλλη. Δε σ’ ενδιέφεραν τα της εκκλησίας.

Το 2006 που κατάφερε με αριστοτεχνικές εκλογικές λαμογιές και μόλις 9% των ψήφων των εκπροσώπων των πιστών, να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, ήταν απλά δεξιοτέχνης και γελούσες.

Την περίοδο της οικονομικής κρίσης, κι όσο τα ποσοστά της ανεργίας είχαν πάρει την πάνω βόλτα όχι μόνο δεν έβαλε πλάτες, εκ μέρους της εκκλησίας, αλλά εκβίαζε ανοιχτά και δημόσια τους εργαζομένους της ΚΕΟ. Τότε ήταν ικανός και ρεαλιστής επιχειρηματίας.

Νομοτελειακά σχεδόν, ήρθε λίγο αργότερα κι η στήριξη στο φασιστικό ΕΛΑΜ. Από την απόδοση του χαρακτηρισμού «καλά παιδιά, με κρυστάλλινες ιδέες» για τα στελέχη της Χρυσής Αυγής της Κύπρου, μέχρι το «τους αγαπούμε αυτούς τους παρείσακτους, αλλά να πάνε στην πατρίδα τους» για τους μετανάστες, ένας «χρυσόστομος» δρόμος. Ακόμα και τότε, κάποιοι θώπευαν τα ακροδεξιά ώτα του Αρχιεπισκόπου.

Όταν το 2015 διατεινόταν τηλεοπτικά ότι «δεν θα αφήσει ούτε σεντ» στον λογαριασμό της εκκλησίας της Παναγίας του Τράχωνα, και ότι ως διαχειριστής «ασκεί διοίκηση και σε όποιον δεν αρέσει να περάσει έξω», το εννοούσε. Πήρε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη κανενός €450,000 και έπαυσε την Συντονιστική Επιτροπή Προσφυγικής Κοινότητας Τράχωνα, επειδή τόλμησε να φέρει αντίρρηση. Δεν παρενέβηκε κανείς, ούτε και τότε.

Την ίδια περίοδο έλαβε εισφορά €300.000 για τις «υπηρεσίες» του. Τόσο φέρεται να κοστίζει η επιστολή διαμεσολάβησης προς τον, τότε Υπουργό Εσωτερικών, κ. Σωκράτη Χάσικο, για να επισπεύσουν τη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίου του Μαλαισιανού καταζητούμενου, Jho Low.

Ο ομοφοβικός οχετός επανήλθε σε συνέντευξή, όπου χαρακτήρισε τους ομοφυλόφιλους ανώμαλους, ξετσίπωτους και φρούτα. Ωστόσο, το μεγαλείο της ψυχής του δεν του επιτρέπει να τους «εγκαταλείψει». Προτίθεται να τους επαναφέρει απο αυτήν τους την εκτροπή μέσα από ένα ορθά δομημένο εκπαιδευτικό σύστημα. Καμία συνέπεια, ούτε σε αυτήν την διασπορά μίσους.

Τι κι αν έχουμε πιάσει τον πάτο του βαρελιού, οι αναπτύξεις του Αρχιεπισκόπου συνεχίζονται. Σειρά έχουν πάρει τα ξενοδοχεία στη Γεροσκήπου. Κι όταν η Αρχαιολογική Υπηρεσία θεώρησε πως η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, μπορεί να σταθεί εμπόδιο, πήρε την απάντηση που της αξίζει: «θα μπω στον χώρο με ένα τρακτέρ και θα ξηλώσω ό,τι έχει στηθεί εκεί». Το άκουσες κι αυτό, το κατάπιες κι έκανες πως δε συμβαίνει τίποτα.

Τον Αρχιεπίσκοπο δεν τον φτιάξαμε παρέα. Είναι δικό σου δημιούργημα. Τον εξέθρεψες κάθε φορά που δεν αντέδρασες. Κάθε φορά που γέλασες υποτιμητικά ή από αμηχανία. Κάθε φορά που αδιαφόρησες. Κάθε φορά που του έδωσες βήμα να χύσει τη χολή του. Κάθε φορά που του φίλησες το χέρι. Που πήγες με τα νερά του. Που κανονικοποίησες το μίσος του. Που δεν αποδοκίμασες τις ιδέες του αλλά ούτε καταδίκασες τις πρακτικές του. Που τον θεώρησες απλώς γραφικό.

Κι ας προσποιείσαι σήμερα πως θύμωσες για το διατηρητέο. Το έριξε με την ευλογία σου.

Σε εσένα μιλάω, Κράτος. Καιρός να αναλάβεις τις ευθύνες σου…

Του Ορέστη Μάτσα

Δημοσιεύτηκε στο dialogos.com.cy

Κατηγορίες: Πολιτική

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *