ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ

Η ταυτότητα του Πολίτη σήμερα αλλάζει. Μικραίνει, θολώνει και ξεθωριάζει σ’ έναν τρόπο ζωής που γίνεται ολοένα και πιο ατομικός, πιο κλειστός και πιο μοναχικός.

Κι εκεί αρχίζουν τα δύσκολα. Εκεί, όπου ο Πολίτης χάνει την επαφή με πολιτικές που προωθούνται και πράξεις που νομοθετούνται. Εκεί, όπου δίχως πια φωνή, μπορεί μονάχα να αποδέχεται σιωπηρά νόμους και νομοθετήματα που καθορίζουν την ίδια του τη ζωή.

Το πλεονέκτημα των λίγων άλλωστε… είναι η αδιαφορία των πολλών.

Πότε όμως σταματά η αδιαφορία; Να’ ναι όταν το βάρος της διαφθοράς και της αδιαφάνειας μάς καταπίνει; Να’ ναι όταν ο αυταρχισμός και η υποκρισία περισσεύουν; Να’ ναι όταν η αναξιοπιστία ενός συστήματος εξουσίας μας κάνει πρωτοσέλιδο παντού; Να’ ναι όταν οι λίγοι κι οι εκλεκτοί ξεζουμίζουν επενδυτικά προγράμματα, πάντοτε προς «όφελος» της πατρίδας;

Ή να’ ναι όταν παλαιοί και νέοι υποψήφιοι των κομμάτων εξουσίας υπόσχονται ηλιόλουστες ημέρες, λες και απευθύνονται σε χρυσόψαρα που μόλις τώρα έμαθαν να κολυμπούν στην γυάλα τους;

Η μιζέρια του Κυπριακού πολιτικού συστήματος δεν είναι κάποιου είδους «φάντασμα» που φυτεύτηκε στην κοινωνία μας από κάποιον ανώτερο Θεό. Έχει αρχή, μέση και τέλος. Έχει εμπνευστές, δημιουργούς και συνεχιστές. Κυρίως, έχει συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα.

Επί δεκαετίες επιλέχθηκαν και δοκιμάστηκαν. Δυστυχώς, κρίνονται πλέον ελλιπείς. Όχι μόνο γι’ αυτά που έκαναν, αλλά και για εκείνα που απέτυχαν να πράξουν.

Το Πάμε Αλλιώς αποτυπώνει την απαραίτητη και δημοκρατική ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Αποτελεί την ουσία μιας πολυδιάστατης διαδικασίας, η οποία ξεκινά από το να ερμηνεύει τα πεδία πολιτικής που μας απασχολούν και φτάνει με το να συγκεκριμενοποιεί τις αλλαγές που επιθυμούμε, προτείνοντας ταυτόχρονα στρατηγικές, τακτικές και εργαλεία ώστε να το πετύχουμε.

Οι συσχετισμοί αλλάζουν, όταν το μέλλον εισβάλλει και απαιτεί να δημιουργήσει ένα νέο παρόν. Αλλάζουν, όταν η συζήτηση ξεφεύγει από χιλιοειπωμένες υποσχέσεις και επικοινωνιακές ατάκες και εστιάζει στα μεγάλα και τα σημαντικά της καθημερινότητας, της κοινωνίας και της πολιτείας μας. Αλλάζουν, όταν αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, υψώνουμε τη φωνή μας και τιμούμε την ιδιότητα του Πολίτη.

Κανείς άλλωστε δεν είπε πως η Δημοκρατία είναι εύκολο πράγμα.